Τα μεταβατικά χρόνια

Στην επόμενη ενότητα της ιστορίας θα μάθουμε για όσα συνέβησαν στην Ελλάδα μετά το τέλος του τρωικού πολέμου, από το 1100 ως το 950 π.Χ.
Θουκυδίδης

Δυστυχώς είναι μια "σκοτεινή" περίοδος, που σημαίνει ότι δεν έχουμε πάρα πολλές πληροφορίες στη διάθεσή μας. Κάποια λίγα μας λέει ένας κορυφαίος ιστορικός της αρχαιότητας (αλλά και όλων των εποχών) ο Θουκυδίδης. Διαβάζουμε λοιπόν στην ιστορία του:

"Και μετά τα Τρωικά εξακολούθησαν στην Ελλάδα οι μεταναστεύσεις και οι εισβολές και η έλλειψη ησυχίας την εμπόδισε να αναπτυχθεί. Η μακρόχρονη απουσία των Ελλήνων στην Τροία προκάλεσε πολλές αναταραχές και σε πολλές πολιτείες έγιναν επαναστάσεις που ανάγκασαν πολλούς να φύγουν και να πάνε να ιδρύσουν άλλες πολιτείες. Εξήντα χρόνια μετά την άλωση της Τροίας οι Θεσσαλοί έδιωξαν από την Άρνη τους σημερινούς Βοιωτούς… Ογδόντα χρόνια μετά την άλωση της Τροίας οι Δωριείς κατάκτησαν την Πελοπόννησο. Μόνο μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα ησύχασε."

Για τις μετακινήσεις των πληθυσμών δες κι αυτόν τον πληροφοριακό χάρτη
Ο Θουκυδίδης αναφέρει επίσης:

"Τότε δεν υπήρχε ούτε εμπόριο ούτε ασφάλεια στις χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και επικοινωνίες και οι κάτοικοι καλλιεργούσαν τόση μόνο γη, όση τους ήταν απαραίτητη για να ζουν. Δε δημιουργούσαν απόθεμα από χρήματα ούτε φύτευαν δένδρα γιατί, μη έχοντας τείχη για προστασία, δεν ήξεραν ποτέ αν και πότε θα εμφανιζόταν κάποιος να τους τα αρπάξει."

  • Διαβάζοντας όσα λέει ο Θουκυδίδης, μπορείς να φανταστείς ποιες δυσκολίες αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι, για να φύγουν από την πατρίδα τους και να ψάξουν μια νέα πατρίδα;
  • Ακόμη, υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι που αναγκάζονται να φύγουν από την πατρίδα τους, ψάχνοντας μιαν άλλη πατρίδα. Για ποιους λόγους μετακινούνται στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι;
Πληροφορίες για τον Θουκυδίδη μπορείς να βρεις στη Βικιπαίδεια

1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτική η άσκηση γιατί όχι μόνο μαθαίνουμε για το τι λέει ο Θουκυδίδης αλλά και γιατί μαθαίνουμε για ποιόν λόγο οι άνθρωποι μετακινούνται στην σημερινή εποχή.
    ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΡΙΚΑΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράφετε τα σχόλιά σας με ελληνικούς χαρακτήρες. Έχουμε και μια αξιοπρέπεια.
Για λόγους ασφαλείας το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από τη σχετική θεώρηση.