Πώς έγραφαν οι Αρχαίοι;

Σε μια υποθετική ανασκαφή βρέθηκαν τρεις αρχαίες πήλινες πινακίδες στις οποίες ήταν γραμμένο το ίδιο κείμενο:

1η πινακίδα:
ΣΗΜΕΡΑΟΚΑΙΡΟΣΗΤΑΝΠΟΛΥΚΑΛΟΣ.

2η πινακίδα:
ΣΟΛΑΚΥΛΟΠΝΑΤΗΣΟΡΙΑΚΟΑΡΕΜΗΣ

3η πινακίδα:
ΣΗΜΕΡΑΟΚΑΙΡΟΣ
ΥΛΟΠΝΑΤΗ
ΚΑΛΟΣΔραστηριότητα:
1ον Προσπάθησε να καταλάβεις τι γράφουν οι πινακίδες.
2ον Ποια συμπεράσματα μπορείς να βγάλεις σχετικά με τα είδη των γραμμάτων που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι.
3ον Ποια είναι η κατεύθυνση των κειμένων; Από αριστερά προς τα δεξιά, από τα δεξιά προς τα αριστερά ή από τα αριστερά προς τα δεξιά και μετά από τα δεξιά προς τα αριστερά και μετά πάλι από τα αριστερά προς τα δεξιά;

Στο μεταξύ, μπορούμε να διασκεδάσουμε και λίγο. Πάτα εδώ, για να δεις αν σου αρέσουν τα αρχαία.

5 σχόλια:

 1. Οι πινακίδες γράφουν''ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ''.Το συμπέρασμα που βγάζω είναι πως τα γράμματα των αρχαίων μοιάζουν πολύ με τα δικά μας.Στην πρώτη πρόταση η κατεύθυνση των γραμμάτων είναι από τα αριστερά προς τα δεξιά.Στην δεύτερη από τα δεξιά προς τα αριστερά ενώ στην τρίτη η πρώτη σειρά είναι γραμμένη από τα αριστερά προς τα δεξιά στην δεύτερη από τα δεξιά προς τα αριστερά και στην τρίτη σειρά πάλι από τα αριστερά προς τα δεξιά.
  ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ........
  ΧΡΗΣΤΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. οι πινακιδες γραφουν '' ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ'' η πρωτη προταση διαβαζεται απο τα αριστερα προς τα δεξια, η δευτερη απο τα δεξια προς τα αριστερα και στην τριτη η πρωτη σειρα ειναι απο τα αριστερα προς τα δεξια , η δευτερη απο τα δεξια προς τα αριστερα και η τριτη απο τα αριστερα προς τα δεξια.
  Οι λεξεις ειναι ενωμενες μεταξύ τους χωρίς κενα και έτσι η προταση διαβαζεται δύσκολα ΕΞΥΠΝΟ.....ΛΥΔΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι πινακίδες γράφουν: «σήμερα ο καιρός ήταν πολύ καλός». Οι αρχαίοι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν μόνον κεφαλαία γράμματα χωρίς τόνους, πνεύματα και σημεία στίξης. Επίσης δεν άφηναν κενά ανάμεσα στις λέξεις. Προφανώς οι ίδιοι είχαν συνηθίσει αυτόν τον τρόπο γραφής και τον καταλάβαιναν. Αλλά εμείς σήμερα δυσκολευόμαστε να τον κατανοήσουμε. Για παράδειγμα πώς θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε σε ένα τέτοιο κείμενο το «ότι» από το «ό,τι»; Μόνο από τα συμφραζόμενα και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Στην πρώτη πινακίδα η κατεύθυνση του κειμένου είναι από τα αριστερά προς τα δεξιά, στη δεύτερη από τα δεξιά προς τα αριστερά. Τέλος, στην τρίτη παρατηρούμε και τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή στη μεσαία σειρά διαβάζουμε από τα δεξιά προς τα αριστερά ενώ στις άλλες δύο το αντίθετο.

  Κωνσταντίνος Τσιρκινίδης
  * όσο για το παιχνίδι ... ακόμη κυνηγάω το όχι!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι πινακίδες γράφουν: " σήμερα ο καιρός είναι πολύ καλός". Οι αρχαίοι Έλληνες έγραφαν με κεφαλαία γράμματα, χωρίς κενά μεταξύ των λέξεων και χωρίς τόνους και σημεία στίξης. Στην πρώτη πινακίδα το κείμενο το διαβάζουμε από τα αριστερά πρός τα δεξιά, στη δεύτερη από τα αριστερά προς τα δεξιά και στην τρίτη έχουμε και τις δύο κατευθύνσεις. Είναι δύσκολος αυτός ο τρόπος γραφής και για εμάς ακατανόητος.
  Βασίλης Τσάτας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράφετε τα σχόλιά σας με ελληνικούς χαρακτήρες. Έχουμε και μια αξιοπρέπεια.
Για λόγους ασφαλείας το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από τη σχετική θεώρηση.