Ας ξεκινήσουμε με το ταξίδι στην Ιστορία

Όταν λέμε "ταξίδι στην Ιστορία" λογικά σκεφτόμαστε ότι θα πρόκειται για ένα ταξίδι στο παρελθόν. Εμείς θα κάνουμε το αντίθετο. Θα κάνουμε ένα ταξίδι στο μέλλον.

Ας υποθέσουμε ότι είστε αρχαιολόγοι και ζείτε 1000 χρόνια μετά, δηλαδή στα 3014 και ανακαλύψατε όχι ένα σπουδαίο τάφο, αλλά ένα χώρο ταφής απορριμάτων, δηλαδή ένα σκουπιδότοπο.
Σκαλίζοντας τον σκουπιδότοπο βρίσκετε διάφορα αντικείμενα και από αυτά κάνετε διάφορες υποθέσεις για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στα 2014.

Δραστηριότητα: Ποια αντικείμενα βρήκατε στην ανασκαφή σας; Προσπαθήστε να γράψετε ένα κείμενο στο οποίο να αναφέρετε τα ευρήματά σας και να υποθέσετε, ανάλογα με τα αντικείμενα που βρήκατε, πώς ζούσαν οι άνθρωποι στα 2014.Η εργασία μπορεί να γίνει ατομικά είτε συνεργατικά.


5 σχόλια:

 1. Στα ευρηματα μιας ερευνας που κάνεμε με την ομάδα μου ανακαλύψαμε έναν ''σκουπιδότοπο''.Εκει υπήρχαν σκουπίδια και διάφορα αντεικίμενα που χρησιμοποιουσαν οι άνθρωποι το 2014!!! Βρήκαμε πολλα αντεικίμενα γυάλινα και αλουμινένια..Στις μέρες μας έχουν αντεικατασταθεί με ένα άθραυστο υλικό καθώς και χάρτινες συσκευασιες.Βρήκαμε επίσης ένα σωρό από πλαστικά (ποτήρια,πιάτα κτλ.) που εμεις τα έχουμε αντικαταστήσει με ανακυκλώσημα υλικά. Χρησιμοποιούσαν κάποια μεγάλα μηχανίματα για να συνδεθούν στο διαδύκτιο ενώ τώρα είμαστε μονίμος συνδεδεμένοι με φορητά μηχανίματα τσέπης!!! Η τεχνολογία έχει προχωρίσει και τα μηχανίματα έχουν εξελιχθεί. Το 2014 οι ανθρωποι ζούσαν πολύ διαφορετικά από εμας. Κάθε εποχή έχει τις ανακαλύψεις και τα μηχανίματα της..Η τεχνολογία αλλάζει και έτσι οι επόμενες γενιές που θα βρουν τα δικά μας πράγματα θα βγάλουν συμπέρασμα για τον τρόπο που ζούσαμε..
  Λυδία Τουλουμίδου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στην ανασκαφή μας βρήκαμε:
  1) διατροφικά κατάλοιπα: α) μεταλλικά κουτάκια διαφόρων σχημάτων και χρωμάτων με επιγραφές όπως COCA-COLA, FANTA, ΤΟΝΟΣ RIO MARE, ΦΑΣΟΛΙΑ, κ.ά. β) υπολείμματα χάρτινων μικρών κουτιών με ενδείξεις, όπως έδειξαν αυτομάτως οι ηλεκτρονικοί πομποί των εργαλείων της ανασκαφής μας, «μακαρόνια», «φακές χονδρές/ψιλές», «ρύζι», «γάλα παστεριωμένο», «τσιγάρα» κ.ά. γ) πλαστικά μικρά κουτιά διαφόρων σχημάτων με ενδείξεις όπως «τυρί λευκό», «νερό», «τσάι» κ.ά. και τα ονόματα των κατασκευαστών.
  2) αντικείμενα περίεργου σχήματος που θυμίζουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρικές συσκευές της εποχής μας.

  Σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις της ομάδας μας, το 2014 οι άνθρωποι τρέφονταν με προϊόντα υψηλής θερμιδικής αξίας και προφανώς για το λόγο αυτό ο μέσος όρος της ζωής τους δεν ξεπερνούσε τα 75-77 έτη. Συνήθειες της εποχής, όπως αυτές που φανερώνουν τα ευρήματα με την ένδειξη «τσιγάρα», πρόκειται να μελετηθούν. Από την άλλη πλευρά τα ευρήματα της δεύτερης κατηγορίας δείχνουν ότι οι άνθρωποι του 2014 μόλις είχαν ξεκινήσει να αναπτύσσουν την τεχνολογία. Μετά το τέλος της ανασκαφής, ευρήματα όπως τα tablets και οι SSD (Solid State Disks), θα αποτελέσουν σπουδαία εκθέματα των μουσείων μας, για να μαθαίνουν τα παιδιά μας πόσο είχαν αναπτύξει την τεχνολογία τους οι άνθρωποι πριν από χίλια χρόνια.
  Κωνσταντίνος Τσιρκινίδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μια ηλιόλουστη ημέρα, οι διάσημοι αρχαιολόγοι Χρήστος και Ευαγγελία έχοντας δώσει ραντεβού από την προηγούμενη ημέρα,συναντήθηκαν στο τόπο δουλειάς τους.Ξαφνικά ο Χρήστος φωνάζει εύρηκα εύρηκα!!!!Η Ευαγγελία αναστατωμένη τον ρωτάει <> κι εκείνος με ενθουσιασμό της λέει πως βρήκε ένα ποντίκι ενός αρχαίου υπολογιστή, ο οποίος είχε διασωθεί κάτω από τις τεράστιες μάζες σκουπιδιών.Αμέσως και οι δύο καταλαβαίνουν πως πριν από μερικούς αιώνες οι άνθρωποι δεν είχαν τα εξελιγμένα πτερόεντα ποντίκια τα οποία είναι ρυθμισμένα να κάνουν τις δουλειές των ανθρώπων μέσω του υπολογιστή.Έχοντας ενθουσιαστεί τόσο πολύ με την ανακάλυψη τους αρχίζουν να σκάβουν βαθύτερα.Ένα κονσερβοκούτι που βρισκόταν σε βάθος 10 μέτρων τους τράβηξε την περιέργεια. Αμέσως,συνειδητοποιούν πως οι αρχαίοι συντηρούσαν τα προ'ι'όντα τους σε σιδερένιες συσκευασίες.Τέλος το αντικείμενο που τους τράβηξε την πιο πολύ προσοχή ήταν ένα κόκκινο μπλουζάκι.Αφού το καθάρισαν το πήραν σπίτι τους διηγήθηκαν την ιστορία τους στους συγγενείς τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καθώς έσκαβα στο σκουπιδότοπο ανακάλυψα πολλά και διάφορα πράγματα όπου χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι το 2014...Κατά την διάρκεια της ανασκαφής μου βρήκα διάφορες ηλεκτρικές συσκευές όπως μια ηλεκτρική σκούπα , ένα πλυντήριο , ένα στεγνωτήριο , ένα ψυγείο και έναν υπολογιστή όπου με έκανε να αναρωτηθώ πόσο γρήγοροι ήταν τότε οι υπολογιστές . Αμέσως πήγα στο εργαστήριο τον ξεσκόνισα και τον έβαλα σε λειτουργία για να λύσω την απορία μου !!! Συνδέθηκα στον διαδίκτυο και ανακάλυψα ότι σε σύγκριση με τους σημερινούς υπολογιστές μας δεν ήταν τόσο γρήγορο όσο είναι οι υπολογιστές τώρα. Από τον υπολογιστή που βρήκα, ανακάλυψα ότι οι υπολογιστές του 2014 ήταν τελείως διαφορετικοί από ότι οι σημερινοί (προς το κακό βέβαια). Αύριο λέω να ξαναπάω και να ανακαλύψω νέα πράγματα για το παρελθόν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συνάδελφοι ελάτε ανακαλύψαμε έναν σκουπιδότοπο. Κοιτάξτε τι βρήκα: καπάκια από μπουκάλια, πλαστικά μπουκάλια, γυαλιά, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα. Ελάτε να με βοηθήσετε να τα συλλέξουμε. Μ'αυτά τα αντικείμενα θα μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το παρελθόν των προγόνων μας. Παρατηρείτε αυτό που παρατηρώ και εγώ; Οι υπολογιστές του 2014 διαφέρουν πάρα πολύ από τους σημερινούς. Επίσης οι πρόγονοί μας δεν έκαναν ανακύκλωση.Άν γινόταν ανακύκλωση δε θα υπήρχαν όλα αυτά τα ανακυκλώσιμα υλικά. Οι άνθρωποι τότε δε σέβονταν το περιβάλλον. Αυτά τα αντικείμενα μπορούμε να τα εκθέσουμε σε μουσείο και να γίνει γνωστός παγκοσμίως ο τρόπος ζωής των προγόνων μας και να διαδώσουμε πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε και να σεβόμαστε τη γή μας. Ας συνεχίσουμε την ανασκαφή μπορεί να βρούμε και άλλα αντικείμενα.
  Βασίλης Τσάτας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράφετε τα σχόλιά σας με ελληνικούς χαρακτήρες. Έχουμε και μια αξιοπρέπεια.
Για λόγους ασφαλείας το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από τη σχετική θεώρηση.